2
november

Auto winterklaar maken, wat kan je zelf doen

Het wordt met rap tempo kouder buiten. Voordat we het weten daalt het kwik in de nacht weer onder het vriespunt.

Het is verstandig om de auto zelf op onderstaande punten te controleren. Dit voorkomt verrassingen wanneer de vorst echt is ingeslagen of als er in de ochtend opeens een pak sneeuw ligt!

Ruitenkrabber en handveger

Een heel simpel punt. Zorg dat er een ruitenkrabber, ook wel ijskrabber genoemd, in de auto aanwezig is. Antivries ruitenspray (een de icer spray) is een prima alternatief voor een ruitenkrabber.

Daarnaast is het verstandig om een (hand) veger in de auto te hebben. Ligt er opeens een sneeuwdeken over de auto? Dan is het aan te raden om het grootste deel van de sneeuw van de auto te vegen voordat u gaat rijden.

Antivries ruitensproeiervloeistof

In de meeste auto’s wordt zomers een zomer ruitensproeiervloeistof gebruikt. Vaak is dit een anti-insect ruitensproeiervloeistof welke in de zomer het beste werkt. Maar deze anti-insect ruitensproeiervloeistof kan in de meeste gevallen wel bevriezen. Daarom het advies om het  het ruitenwisservloeistof reservoir met een antivries ruitensproeiervloeistof te vullen.

U heeft overigens dubbel profijt van een antivries ruitensproeiervloeistof. Het ruitenwisservloeistof reservoir en de leidingen naar de ruitensproeiers toe bevriezen door een goede antivries niet. Ook kan het zijn dat er ijsvorming plaatsvindt op de voorruit tijdens een rit. Met een antivries ruitensproeiervloeistof kunt u de ruitensproeier gebruiken en zo de dunne ijslaag verwijderen.

Daarnaast worden autoruiten in de winter, vooral bij sneeuw of als er gestrooit is, veel viezer dan in de zomer. Een goede ruitensproeiervloeistof zorgt er dan mede voor dat u als bestuurder goed zicht op de weg kunt houden.

Controleer de ruitenwissers
Controleer de ruitenwissers

Zoals hierboven ook al benoemd, worden de autoruiten in de winter veel viezer dan in de zomer. Dit vooral bij sneeuw of als er gestrooid is. Naast een goede antivries ruitensproeiervloeistof is het van belang dat de ruitenwissers in goede conditie zijn.

Ruitenwisserbladen kunnen in de zomer door onder ander de warme temperaturen uitdrogen. Uitgedroogde ruitenwisserbladen zijn vaak hard en laten nare strepen achter op de ramen. 

Controleer regelmatig de ruitenwisserbladen. Laten deze strepen achter? Maak ze dan eerst goed schoon met bijvoorbeeld een doek. Geven de ruitenwisserbladen ook na het schoonmaken nog steeds strepen? Dan kunt u de ruitenwissers het beste vervangen.

Deurrubbers

Waarschijnlijk herkent iedereen dit wel. Het heeft een nacht goed gevroren, de ochtend erna lijken de deuren wel vastgevroren aan de auto, de deuren zijn bijna niet open te krijgen.

In deze gevallen zit het deurrubber vastgevroren aan de carrosserie van de auto. Om dit te voorkomen kunt u de deurrubbers eerst goed schoonmaken en vervolgens insmeren. Hier zijn speciale rubber-sticks voor te verkrijgen, maar ook gewoon een laagje vaseline werkt zeer goed. Daarnaast zijn er verschillende rubber sprays en siliconen sprays die hiervoor te gebruiken zijn.

Welk middel u ook gebruikt, het middel zorgt ervoor dat er geen of in ieder geval een stuk minder vocht tussen de deurrubbers en de carrosserie komt. Het vocht bevriest en zorgt er namelijk voor dat de het rubber aan de auto vast vriest. 

Winterbanden

Winterbanden of all season banden; hier hebben wij al eerder een heel artikel over geschreven. Maar het advies is wel om niet op de zomerbanden de winter in te gaan. Ook al ligt er geen sneeuw, met een normale zomerband heeft u altijd minder griep met koude temperaturen.

Zorg dan ook dan ook dat uw auto in de koudere maanden op all season of op winterbanden staat. Dit zorgt voor meer grip, een betere wegligging en is gewoon een stuk veiliger.

Accu Check

In de wintermaanden begeven relatief veel accu’s het. Dit komt omdat de meeste accu’s onder het vriespunt nog maar zo’n tweederde van zijn capaciteit leveren. Is de accu dus al niet in top conditie dan is de kans groot dat deze niet meer de benodigde spanning en of kracht levert als het kwik tot onder nul is gedaald.

Omdat voorkomen beter is dan genezen, is ons advies om een accu check uit te laten voeren. Tijdens deze accu chek wordt de algehele conditie van de accu gecontroleerd en kan direct ingeschat worden of deze nog voldoende capaciteit power levert of dat deze toe is aan vervanging.

Dus voorkom een niet startende auto op een steenkoude ochtend en laat voor de zekerheid een accu check uitvoeren.

Zelf de auto winterklaar maken of een wintercheck laten uitvoeren?

De meeste controlepunten om de auto winterklaar te maken zijn zelf goed uit te voeren. Maar wilt u het liever door een vakman laten doen dan is dit uiteraard ook mogelijk.

Zo kunt u bij autobedrijf Tjeerdsma terecht voor de wintercheck. Wilt u de wintercheck bij ons uit laten voeren? Dan controleren wij uw auto op verschillende punten of de auto klaar is voor de koude maanden.

Heeft u vragen over de Tjeerdsma wintercheck of wilt u misschien direct een afspraak inplannen om de wintercheck uit te laten voeren? Neem dan gerust even contact met ons op.
 

Vragen of direct een afspraak inplannen?
Vind uw nieuwe auto
Momenteel maarliefst 48 auto's op locatie!
Privé of zakelijk leasen?

Dit kan, eenvoudig via Tjeerdsma

Meer over leasen
Een greep uit ons huidige occasion aanbod
Volkswagen GOLF Cabriolet
Volkswagen GOLF Cabriolet
1.2 TSI BlueMotion
Bouwjaar 2011
KM-stand 178083 km 105 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 167,00
Opel Mokka
Opel Mokka
1.4 T Cosmo
Bouwjaar 2016
KM-stand 112654 km 141 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 280,00
Audi A3
Audi A3
Sportback 1.2 TFSI Attraction Advance
Bouwjaar 2013
KM-stand 131447 km 105 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 222,00