APK en andere periodieke checks

De APK (Algemene Periodieke Keuring) is een verplichte keuring van auto’s en bedrijfsauto’s die afhankelijk van het bouwjaar en het type brandstof van het voertuig, ieder jaar of iedere twee jaar uitgevoerd moet worden.

Het belangrijkste doel van de APK is om de verkeersveiligheid te waarborgen. Dit door het voertuig te controleren op verschillende essentiële punten. Tijdens de algemene periodieke keuring wordt onder andere gekeken naar de banden, verlichting, remmen, uitlaatemissies, stuurinrichting, ophanging, chassis en carrosserie van het voertuig.

Wanneer moet de auto voor de APK?

Wanneer moet de auto voor de APK?

Wanneer de auto voor de APK moet is, zoals hierboven ook al beschreven, afhankelijk van de leeftijd van de auto en het type brandstof van de auto. Zo moet een auto die op benzine rijdt pas na vier jaar voor de APK. Bij een auto die op diesel rijdt is dat na drie jaar.

Vervolgens moet een benzine auto na de eerste APK om de twee jaar gekeurd worden tot de auto acht jaar oud is. Bij een auto die op diesel rijdt, moet de auto na de eerste keuring ieder jaar APK gekeurd worden.

APK vervaldatum

In de meeste gevallen ontvangt u een brief wanneer de auto voor de APK moet maar het is verstandig om zelf ook de datum even te noteren in uw agenda of op de kalender. Het kan voorkomen dat u geen bericht ontvangt.

Officieel praten we over de APK vervaldatum. De auto moet voor de APK vervaldatum goedgekeurd zijn om op de openbare weg te mogen rijden. Belangrijk om te weten, wettelijk gezien is het de verantwoordelijkheid van de bestuurder om te weten of de auto APK gekeurd is.

Vraagt u zich af wanneer uw auto voor de APK moet of wilt u misschien direct een APK afspraak inplannen? Neem dan gerust even contact met ons op.
 

Andere periodieke keuringen

Andere periodieke keuringen

Praten we over periodieke keuringen dan denken we eigenlijk direct aan de APK. Dit is ook de meest bekende periodieke keuring. Maar naast de algemene periodieke keuring zijn er nog een aantal periodieke keuringen die wij kunnen uitvoeren.

Denk hierbij aan onder andere de zomercheck en de wintercheck. Een periodieke keuring die wij ook met grote regelmaat uitvoeren is de BOVAG campercheck. Deze BOVAG campercheck wordt vaak in het voorjaar uitgevoerd zodat campereigenaren de vakantieperiode met een gerust gevoel de camper op pad kunnen.

Vind uw nieuwe auto
Momenteel maarliefst 39 auto's op locatie!
Privé of zakelijk leasen?

Dit kan, eenvoudig via Tjeerdsma

Meer over leasen
Een greep uit ons huidige occasion aanbod
Volkswagen Caddy Cargo
Volkswagen Caddy Cargo
2.0 TDI
Bouwjaar 2021
KM-stand 44927 km 75 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 428,00
BMW X5
BMW X5
XDrive30d Corporate Lease High Executive
Bouwjaar 2013
KM-stand 187474 km 211 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 387,00
Volkswagen T-Cross
Volkswagen T-Cross
1.5 TSI R-Line
Bouwjaar 2020
KM-stand 72081 km 150 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 533,00