5
oktober

Winterbanden of all season banden

Het is alweer oktober, het wordt (helaas) met rap tempo kouder. Kortom, tijd om binnenkort een afspraak te maken om de winterbanden onder de auto te laten zetten.

Maar de winters worden steeds zachter. Zijn winterbanden nog wel echt nodig? Of kan ik beter all season (4-seizoenen) banden onder mijn auto laten zetten?

Deze vraag krijgen we steeds vaker en eigenlijk vragen wij het ons ook wel eens af. Wat is nu beter voor mijn auto en in welke situatie?

All Season Banden
All Season Banden

Eerst willen we even uitleggen wat all season banden zijn. All season is natuurlijk vertaald; alle seizoenen. Met één type band dus het hele jaar door rijden, zonder te hoeven wisselen tussen zomerbanden en winterbanden. Klinkt ideaal!

Een all season band is eigenlijk een compromis tussen de zomerband en de winterband. Als we de all season band gaan vergelijken met een zomerband dan heeft de all season band best veel voordelen ten opzichte van de zomerband in koudere en winterse omstandigheden.
 

Maar gaan we de all season band vergelijken met de winterband. Dan heeft de all season best een tekortkoming ten opzichte van de winterband. Bijvoorbeeld bij besneeuwde wegen kan de grip al snel tekort zijn. Ook het wegrijden op een besneeuwde helling kan zeer lastig worden.

Winterbanden
Winterbanden

Winterbanden zijn autobanden welke speciaal ontwikkeld zijn om goed te presteren onder koudere temperaturen. Daarnaast is het profiel van een winterband zo ontwikkeld zodat deze goed grip heeft in de sneeuw.

Rubber wordt harder naarmate het kouder wordt. Hierdoor presteert een zomerband bij koudere temperaturen (grofweg onder de 10 graden) een stuk minder dan dat een zomerband doet bij warmere temperaturen. Bij temperaturen onder de 10 graden heeft een zomerband dus minder grip. 

Een winterband is gemaakt van een andere rubbersamenstelling, waardoor de winterband bij koude temperaturen minder hard wordt. Hierdoor presteert een winterband vele malen beter op koud wegdek dan een zomerband.

Het voordeel dat deze banden zachter blijven bij koude temperaturen, is dat in de zomer juist een nadeel. Bij zomerse asfalt temperaturen wordt een winterband te zacht. Hierdoor slijt een winterband enorm hard bij hogere temperaturen. Daarnaast heeft een winterband op een warm wegdek minder grip als een zomerband. Dit omdat het rubber van een winterband dus te zacht wordt op een warm wegdek.
 

Wat betekend M+S op banden?
Wat betekend M+S op banden?

Een vraag welke wij ook nog wel eens krijgen over banden is de vraag: Wat betekend M+S op banden?

Banden zijn soms uitgerust met de letters M+S. Deze letters staan voor Mud and Snow, of goed vertaald Modder en Sneeuw. Belangrijk om te weten is, dat het M+S logo niet beschermd is, een band hoeft dus niet aan specifieke eisen te voldoen om een M+S logo te dragen.
 

Er is overigens wel een beschermd logo welke aangeeft of de banden geschikt zijn om te gebruiken tijdens winterse omstandigheden. Dit is het zogenaamde 3PMSF-symbool. Dit is een symbool van een een berg met 3 toppen met hierin een sneeuwvlok afgebeeld.

Omdat het 3PMSF-symbool een berg afbeeld met 3 bergtoppen wordt dit logo ook wel het three peak mountain snowflake symbool of bij sommige leveranciers het alpine-symbool genoemd.

Dus M+S op een band zegt officieel eigenlijk niets. Maar heeft een band het 3PMSF-symbool, dan is deze geschikt voor winterse omstandigheden. Het 3PMSF-symbool staat overigens altijd op officiële winterbanden, maar kan dus ook op een goede all season band staan.

Winterbanden of all season banden?
Wat is nu het beste?
Winterbanden of all season banden?

Om het direct maar goed samen te vatten: Een zomerband presteert het beste bij warme, zomerse omstandigheden. Een winterband presteert het beste op een besneeuwd wegdek. Een goede all season band heeft grote voordelen in de winter ten opzichte van een zomerband, maar komt toch echt te kort bij besneeuwde wegen.
 

Ons advies is dan ook: Ook al zijn de winters minder streng. Zet uw auto in de zomer op zomerbanden en wissel aan het einde van het jaar de zomerbanden voor winterbanden.

Goed om te weten, wij bieden ook de opslag van uw zomer en winterbanden aan. Geen gesleep met de zomer en winterbanden en de banden liggen bij u niet in de weg als u ze niet gebruikt. Eenvoudig een afspraak maken voor het wisselen van zomer naar winterbanden of van winter naar zomerbanden, en wij doen de rest.

Heeft u nu vragen over winterbanden, all season banden of zomerbanden? Of wilt u alvast een afspraak inplannen om de zomerbanden voor de winterbanden te wisselen? Neem dan gerust even contact op met autobedrijf Tjeerdsma. 

Neem contact op met Autobedrijf Tjeerdsma
Vind uw nieuwe auto
Momenteel maarliefst 45 auto's op locatie!
Privé of zakelijk leasen?

Dit kan, eenvoudig via Tjeerdsma

Meer over leasen
Een greep uit ons huidige occasion aanbod
Volkswagen Caddy
Volkswagen Caddy
2.0 TDI L1H1 BMT
Bouwjaar 2018
KM-stand 150509 km 150 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 0,00
Volkswagen Tiguan
Volkswagen Tiguan
1.5 TSI ACT Comfortline Business
Bouwjaar 2020
KM-stand 42244 km 150 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 0,00
Peugeot 208
Peugeot 208
1.2 PureTech Allure
Bouwjaar 2020
KM-stand 26646 km 101 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 0,00