Airco systeem

Een airco of voluit airconditioning is een systeem dat in vrijwel alle moderne auto’s zit. Maar hoe werkt een airco eigenlijk en zijn er dingen die moet doen laten doen om de airconditioning in uw auto in goede conditie te houden?

Direct een tip van ons met betrekking tot uw airco systeem, gebruik deze het hele jaar door. Wij zien toch nog best vaak dat het airco systeem alleen bij warm weer gebruikt wordt. Maar het airco systeem is niet alleen nuttig tijdens de warme zomer dagen, maar ook in de koude, natte tijd van het jaar kan het airco systeem zijn dienst bewijzen.

De airconditioning onttrekt vocht aan lucht een droger interieur betekend minder kans op beslagen ramen. Geen of minder beslagen ramen betekend schonere ramen dus beter zicht. Daarnaast is het veel beter voor het airconditioning systeem om het hele jaar door te draaien. Net als bij de motor in de auto, deze houdt u soepel en draaiende door regelmatig gebruik.

Vragen of direct een afspraak inplannen?
Hoe werkt het airco systeem van een auto
Hoe werkt het airco systeem van een auto

at het airco systeem in grote lijnen doet, dat zou bij iedereen wel bekend zijn. De airconditioning zorgt ervoor dat het in de auto koeler wordt als buiten de auto. Maar hoe werkt het systeem nu en moet een airconditioning ook onderhouden worden?

Hoe een airco systeem exact werkt is zit redelijk ingewikkeld in elkaar. In het aircosysteem van de auto zit een speciaal airco gas of een koudemiddel gebruikt. Het koudemiddel R124A wordt hiervoor vaak in de wat oudere type auto’s gebruikt, nieuwe modellen gebruiken R1234YF gas.

Het airco systeem is een gesloten systeem waar het R1234YF gas of het R124A koudemiddel onder druk in zit. Het gas wordt rondgepompt door een aircopomp om het interieur te koelen. Het opgewarmde gas of koudemiddel wordt vervolgens door de aircoradiator gepompt om af te koelen om vervolgens de auto weer ingepompt te worden.

Airco onderhoud
Airco onderhoud

Hoe onderhoud je de airco van je auto, iets wat best vaak over het hoofd wordt gezien of iets waar niet over nagedacht wordt.

Het is verstandig om je airconditioning is systeem ieder jaar even te laten controleren en bijvullen. Daarnaast is het aan te raden om regelmatig (bijvoorbeeld tijdens de grote en de kleine beurt) interieurfilter van de auto te laten vervangen. 

Verder is het van belang dat de airco regelmatig gebruikt wordt. Door regelmatig gebruik voorkomt u juist dat de airco stuk gaat. Maar één van de belangrijkste dingen is dat de airco echt ieder jaar even gecontroleerd wordt en als nodig bijgevuld wordt. Wat een drooggelopen of leeg airco systeem gaan gegarandeerd stuk.

Heeft u vragen over het het laten bijvullen van de airco of over een airco reparatie? Neem dan gerust even contact op met Autobedrijf Tjeerdsma in Nieuw Weerdinge.

Over Autobedrijf Tjeerdsma in Nieuw Weerdinge
Over Autobedrijf Tjeerdsma in Nieuw Weerdinge

Autobedrijf Tjeerdsma in Nieuw Weerdinge is een full-service, onafhankelijk BOVAG autobedrijf. Dit houdt in dat u bij ons terecht kunt met alle merken en type auto’s.

Opgestart in 1983 als kleine garage en inmiddels uitgegroeid naar een full-service BOVAG autobedrijf met 8 medewerkers, een ruime moderne werkplaats voorzien van alle nodige gereedschappen en moderne apparatuur. Daarnaast hebben wij gemiddeld +/- 50 jonge occasions op voorraad.

Vind uw nieuwe auto
Momenteel maarliefst 45 auto's op locatie!
Privé of zakelijk leasen?

Dit kan, eenvoudig via Tjeerdsma

Meer over leasen
Een greep uit ons huidige occasion aanbod
Volkswagen T-Roc
Volkswagen T-Roc
2.0 TSI 4Motion Sport 190PK
Bouwjaar 2018
KM-stand 91360 km 190 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 0,00
Volkswagen Polo
Volkswagen Polo
1.0 TSI Comfortline
Bouwjaar 2018
KM-stand 117360 km 97 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 0,00
Škoda Octavia
Škoda Octavia
Combi 1.4 TSI Greentech Style Business
Bouwjaar 2017
KM-stand 161078 km 150 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 271,00