14
februari

Wanneer heeft mijn auto onderhoud nodig?

De betrouwbaarheid en veiligheid van auto’s en bedrijfswagens belangrijker zijn dan ooit. Het is dan ook belangrijk om te weten wanneer het onderhoud aan uw auto uitgevoerd moet worden. Voor de gemiddelde personenauto en bedrijfswagen ligt dit moment rond de 15.000 kilometer of ten minste eens per 12 maanden, wanneer een zogenaamde 'kleine beurt' aangeraden wordt. Tijdens deze servicebeurt worden onder andere alle vloeistoffen gecontroleerd, de olie en het oliefilter ververst en in de meeste gevallen wordt ook een fris, nieuw interieurfilter geplaatst.

Maar er is meer onderhoud nodig dan alleen de kleine beurt. Iedere auto moet ook elke 5 tot 10 jaar, of als hij tussen de 100.000 en 140.000 kilometer heeft gereden, een grote beurt krijgen. Bij deze grote beurt worden belangrijke onderdelen gecheckt of vervangen. Dit kan de distributieriem zijn, als je auto die heeft, of de distributieketting die wordt nagekeken en soms op spanning gebracht wordt. In dit artikel vertellen we je meer over waarom het zo belangrijk is om je auto goed te onderhouden. Ook leggen we uit wat er allemaal gebeurt bij deze belangrijke controles, zodat je auto veilig en betrouwbaar blijft.

Periodiek onderhoud

Periodiek onderhoud

Periodiek auto onderhoud speelt een essentiële rol in het behoud van de betrouwbaarheid, veiligheid en efficiëntie van voertuigen op de lange termijn. Zoals de term al suggereert, vindt dit type onderhoud plaats op vooraf vastgestelde momenten, hetzij gebaseerd op tijd, bijvoorbeeld eens per jaar of op het gebruik van de auto, zoals iedere 15.000 of 100.000 kilometer. Deze aanpak zorgt ervoor dat een auto periodiek grondig wordt geïnspecteerd en onderhouden voordat kleine kwesties uitgroeien tot grotere, potentieel kostbare problemen.

Niet wachten tot iets kapot gaat

Het hart van periodiek onderhoud ligt in een proactieve benadering. In plaats van te wachten tot iets kapot gaat, identificeert en vervangt periodiek onderhoud onderdelen die tekenen van slijtage vertonen en voert het essentiële controles uit om de optimale werking van het voertuig te garanderen. Dit omvat een breed scala aan taken, waaronder:

  • Vervanging van motorolie en oliefilter: Dit helpt de motor soepel te laten lopen, vermindert slijtage en voorkomt oververhitting.
  • Controle van de motor en transmissie: Deze onderdelen zijn het hart van het voertuig en vereisen regelmatig inspectie om te zorgen voor betrouwbare prestaties.
  • Inspectie van de ophanging: Een goed functionerende ophanging zorgt voor een comfortabele rit en helpt bij het handhaven van de controle over het voertuig.
  • Nakijken van het koelsysteem: Het koelsysteem speelt een cruciale rol in het voorkomen van oververhitting van de motor. Regelmatige controle zorgt ervoor dat het systeem efficiënt werkt.

Naast deze punten omvat periodiek onderhoud ook het controleren van de remmen, de bandenspanning en -conditie, de verlichting, en het vervangen van versleten onderdelen zoals lucht- en brandstoffilters. Door deze controles worden potentiële problemen vroegtijdig opgemerkt, wat de veiligheid van de bestuurder en passagiers ten goede komt.

Een belangrijk voordeel van periodiek onderhoud is dat het ook meehelpt de waarde van uw auto te behouden. Auto's die regelmatig worden onderhouden, hebben over het algemeen een langere levensduur, presteren beter en hebben een hogere doorverkoopwaarde. Bovendien kunnen door de vroegtijdige identificatie en reparatie van problemen dure reparaties en onverwachte stilstand worden voorkomen.

Samenvattend, periodiek onderhoud is niet alleen een kwestie van het vervangen van onderdelen wanneer deze hun levensduur hebben bereikt, maar het is een omvattende benadering om de algehele gezondheid van het voertuig te beoordelen en te onderhouden. Het zorgt voor gemoedsrust voor de eigenaar, wetende dat hun voertuig in topconditie is en klaar is voor de weg, ongeacht de reis die voor de boeg ligt.

Regulier onderhoud

Regulier onderhoud

Naast het zorgvuldig geplande onderhoud dat we uitvoeren om onze auto's in topconditie te houden, komen we als autobezitters ook onvermijdelijk op het punt dat bepaalde onderdelen vervangen moeten worden. Dit valt niet altijd precies te plannen, maar ervaring leert ons dat sommige onderdelen na verloop van tijd aan vervanging toe zijn. Dit soort vervangingen valt onder wat we regulier onderhoud noemen.

Bij regulier onderhoud gaat het vaak om onderdelen die door hun functie of positie in de auto aan slijtage onderhevig zijn. Veel van deze onderdelen zijn bewegende delen of onderdelen die door hun aard snel slijten. Hierbij kun je denken aan de remmen en remblokken, die elke keer als je stopt, frictie ondervinden en daardoor slijten. Ook banden, die constant in contact zijn met het wegdek, en rubberen onderdelen zoals ophangingsbussen of aandrijfashoezen, die flexibel moeten zijn maar ook bestand tegen de elementen, moeten regelmatig gecontroleerd en zo nodig vervangen worden.

Ook de manier waarop u rijdt speelt een rol voor het onderhoud

De levensduur van deze onderdelen wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de omstandigheden waaronder de auto wordt gebruikt. Rijdt u veel op ruwe, onverharde wegen of in extreme weersomstandigheden, dan zullen sommige onderdelen sneller slijten. Ook de manier waarop u rijdt speelt een rol; een sportieve rijstijl met veel hard remmen en snel optrekken kan leiden tot snellere slijtage van bijvoorbeeld de remblokken en banden.

Regulier onderhoud wordt vaak geïdentificeerd tijdens uitgebreide controles of inspecties, zoals de Algemene Periodieke Keuring (APK) of wanneer het periodieke onderhoud aan de auto wordt uitgevoerd. Dit zijn ideale momenten om de staat van deze slijtagegevoelige onderdelen te beoordelen en indien nodig te vervangen. Zo blijft uw auto niet alleen veilig en betrouwbaar, maar kan ook onverwachte uitval of duurdere reparaties in de toekomst voorkomen worden.

Kortom, hoewel het misschien niet altijd mogelijk is om precies te plannen wanneer bepaalde onderdelen vervangen moeten worden, is het wel belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat uw auto in goede staat blijft, waardoor u veilig en met vertrouwen de weg op kunt. Het is een essentieel onderdeel van verantwoord auto-eigenaarschap.
 

Melding op het dashboard

Melding op het dashboard

Dit artikel helpt u te bepalen wanneer uw auto toe is aan onderhoud. Tot nu toe hebben we besproken hoe u kunt herkennen dat het tijd is voor een auto onderhoudsbeurt. Maar hoe weet u precies wanneer uw auto naar de garage moet?

Moderne auto's maken het u gemakkelijk door op het dashboard een melding te geven als het tijd is voor een periodieke onderhoudsbeurt. Vaak ziet u een icoontje van een steeksleutel dat oplicht, meestal in oranje, vergezeld van een bericht. Dit bericht kan variëren, zoals 'servicebeurt over 2000 km' of 'service over 28 dagen'. Hoewel de precieze formulering per merk en model kan verschillen, is de boodschap duidelijk: uw auto heeft binnenkort onderhoud nodig.
 

Onderhoudsboekje

Een andere manier om te controleren wanneer uw auto onderhoud nodig heeft, is door het onderhoudsboekje te raadplegen. Hierin vindt u niet alleen de datum van de laatste servicebeurt en welke werkzaamheden er zijn uitgevoerd, maar ook wanneer de volgende beurt gepland staat. Echter, de tijd van papieren onderhoudsboekjes ligt steeds vaker achter ons. Veel moderne auto's hebben nu een 'digitaal onderhoudsboekje'. Deze digitale registratie van onderhoudsbeurten wordt opgeslagen in het centrale systeem van het automerk, bekend als het Digitale Service Register (DSR).

Hoe u toegang krijgt tot dit digitale onderhoudsboekje hangt af van het automerk. Bij sommige auto's kan dit direct via het 'i drive' systeem op het dashboard, terwijl andere merken een speciale app of een website gebruiken waarop u kunt inloggen om uw onderhoudsgegevens in te zien.

Kortom, moderne technologieën maken het makkelijker dan ooit om bij te houden wanneer uw auto onderhoud nodig heeft, of dit nu via een dashboard melding is of via een digitaal onderhoudsboekje. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw auto altijd in optimale conditie blijft.
 

Vragen over het auto onderhoud?

Vragen over het auto onderhoud?

Of u nu overweegt een tweedehands auto te kopen en wilt achterhalen wanneer deze voor het laatst een grote onderhoudsbeurt heeft gehad, of dat uw eigen auto binnenkort toe is aan een onderhoudsbeurt en u benieuwd bent of er naast het standaard periodieke onderhoud nog andere onderdelen vervangen moeten worden, wij staan voor u klaar. Misschien wilt u ook gewoon meer informatie over wat een kleine onderhoudsbeurt inhoudt bij Autobedrijf Tjeerdsma of bent u benieuwd naar de kosten van een olieverversing? Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor deze of andere vragen.

Contact met ons opnemen?

U kunt ons bereiken op verschillende manieren. Tijdens onze openingstijden zijn wij telefonisch beschikbaar om al uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van advies op maat. Mocht u ons buiten de openingstijden willen bereiken, dan kan dat gemakkelijk via ons contactformulier of door ons een e-mail te sturen. Wij streven ernaar om uw vragen zo snel mogelijk te beantwoorden, zodat u de informatie heeft die u nodig heeft om een weloverwogen beslissing te maken over het onderhoud van uw auto.

Ons team van deskundige medewerkers is toegewijd aan het bieden van heldere, begrijpelijke informatie en advies over onderhoudsbeurten, vervanging van onderdelen, en de diensten die wij aanbieden. Of u nu specifieke onderhoudsbehoeften heeft of gewoon meer wilt weten over onze dienstverlening, wij helpen u graag verder.

Vind uw nieuwe auto
Momenteel maarliefst 49 auto's op locatie!
Privé of zakelijk leasen?

Dit kan, eenvoudig via Tjeerdsma

Meer over leasen
Een greep uit ons huidige occasion aanbod
Volkswagen Tiguan
Volkswagen Tiguan
1.4 TSI ACT Highline R-line
Bouwjaar 2018
KM-stand 118822 km 150 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 533,00
Volkswagen Transporter
Volkswagen Transporter
2.0 TDI L2H1 28 Bulli
Bouwjaar 2024
KM-stand 20 km 150 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 1.030,00
Volkswagen Transporter
Volkswagen Transporter
2.0 TDI L2H1 28 Bulli DSG
Bouwjaar 2024
KM-stand 20 km 150 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 1.030,00