17
januari

Occasion kopen? Wij geven 5 tips!

Als  gerenommeerd BOVAG garagebedrijf, begrijpen wij dat het kopen van een occasion een belangrijke beslissing is. Daarom willen wij graag een aantal onmisbare tips delen om u te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

Voordat u op zoek gaat naar een occasion, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat uw behoeften zijn. Welk type brandstof geeft u de voorkeur? Hoe groot moet de auto zijn? En voor welk doel gaat u de auto gebruiken? Als u alleen bent en vooral korte afstanden rijdt, zijn uw eisen waarschijnlijk anders dan die van een groot gezin die regelmatig op autovakantie gaat.

1. Controleer het Garagebedrijf Online

1. Controleer het Garagebedrijf Online

Wanneer u de occasion van uw dromen heeft gevonden, doe dan goed (online) onderzoek naar het garagebedrijf. 

Lees bijvoorbeeld reviews en ervaringen van anderen,  of als het een garagebedrijf uit de buurt is, vraag aan vrienden, familie of kennissen of ze ervaring hebben met dit bedrijf. Het is ook belangrijk te controleren of het garagebedrijf aangesloten is bij een erkende organisatie zoals BOVAG.

2. Vraag naar eventuele mankementen en bekijk de auto goed

Maak een afspraak om de auto te bekijken. Vraag de verkoper expliciet naar eventueel schadeverleden, mankementen en of de kilometerstand klopt. In Nederland is een verkoper namelijk verplicht om deze informatie te verstrekken.

Exterieur: 
Let tijdens het bekijken van de occasion goed op het exterieur van de auto. Wat is de staat van de lak? Zitten er deuken, krassen of misschien zelfs wel roest op de auto? Zitten alle onderdelen recht gemonteerd, zitten er geen kleurverschillen in de verschillende plaatdelen en is alles heel. Zit bijvoorbeeld een motorkap scheef of een bumper niet recht, kan dit duiden op dat de auto schade heeft gehad.

Interieur: 
Let tijdens het bekijken van de occasion ook goed op het interieur van de auto. Zijn de stoelen niet versleten of beschadigd en passen de gebruikssporen bij de kilometerstand? Controleer ook alle knoppen op het dashboard en controleer de radio en de eventuele navigatie op werking.


Motorruimte:
Controleer of er geen lekkages zijn en of alles op de juiste plek zit. Bekijk ook of alles op een nette manier gemonteerd zit (niet met bijvoorbeeld tie wraps en tape) en controleer de vloeistoffen of deze allemaal op peil zijn.
 

3. maak een uitgebreide proefrit

3. maak een uitgebreide proefrit

Maak een uitgebreide proefrit en laat de radio uit tijdens de proefrit. Hierdoor kunt u eventuele vreemde geluiden uit de motorruimte of aandrijflijn beter horen. Ook is het verstandig om de auto één of meerdere keren uit te zetten en te starten.

Tijdens de proefrit raden wij aan om een remtest te doen, remt de auto goed, trekt deze niet naar rechts of naar links, stuurt de auto soepel, werkt de transmissie goed, soepel en zonder vreemde geluiden. Let ook tijdens het rijden of alle instrumenten op het dashboard 100% werken en of de airco en de verwarming goed functioneren. Als de auto goed warm is, is het ook aan te raden om de auto even goed door te trekken naar hogere toeren. Dit moet soepel, zonder hikken of stoten gaan. 
 

4. Controleer de Onderhoudshistorie

Kijk goed naar de onderhoudsgeschiedenis van de auto. Controleer wanneer de duurdere onderhoudsbeurten, zoals het vervangen van de distributieriem, gepland staan. Bekijk ook de staat van de remmen, banden en andere slijtagegevoelige onderdelen.

5. Garantie

5. Garantie

Informeer naar de garantie. Krijgt u garantie op de occasion? 

Zo ja, hoe lang en tot welk aantal gereden kilometers? Als er geen garantie wordt geboden, vraag dan waarom niet. Dit kan een indicatie zijn van de staat van de auto.

Heeft u bovenstaande punten gecontroleerd, heeft u de occasion doorlopen en is hier niets uitgekomen, dan is de occasion naar alle waarschijnlijkheid een goede koop. Maar als u maximale zekerheid wilt dat u een betrouwbare en correcte occasion koopt, overweeg dan ook nog een aankoopkeuring bij een andere garage dan de verkopende partij uit te laten voeren.

Een aankoopkeuring biedt een extra laag zekerheid en kan u helpen bij het maken van de juiste beslissing. Bij BOVAG autobedrijf Tjeerdsma staan veiligheid en klanttevredenheid altijd voorop en wij helpen u graag verder in uw zoektocht naar de perfecte occasion.
 

Vragen over het kopen van een occasion?

Vragen over het kopen van een occasion?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie met betrekking tot het kopen van een occasion? Neem dan gerust eens contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Vind uw nieuwe auto
Momenteel maarliefst 42 auto's op locatie!
Privé of zakelijk leasen?

Dit kan, eenvoudig via Tjeerdsma

Meer over leasen
Een greep uit ons huidige occasion aanbod
Volkswagen Tiguan
Volkswagen Tiguan
2.0 TSI 4Motion Highline
Bouwjaar 2017
KM-stand 73578 km 179 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 514,00
Audi A4
Audi A4
Limousine 35 TFSI Launch edition Sport
Bouwjaar 2020
KM-stand 154874 km 150 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 505,00
Volkswagen Tiguan
Volkswagen Tiguan
1.4 TSI 4Motion Comfortline Business
Bouwjaar 2017
KM-stand 73452 km 150 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 524,00