20
september

Wielen en banden

Wielen en banden, we hoeven niemand uit te leggen dat dit onder iedere auto hoort. Maar hoe belangrijk de wielen en de banden zijn voor de rijeigenschappen van de auto en hoe belangrijk banden zijn voor de veiligheid, dat is niet altijd even bekend.

Banden staan als enig onderdeel van de auto in direct contact met het wegdek. Banden spelen hiermee een hele belangrijke rol in de veiligheid van het autorijden. Versleten banden, een te lage bandenspanning of verkeerde banden onder de verkeerde omstandigheden kunnen zeer gevaarlijke situaties veroorzaken.

Verkeerde banden bij verkeerde omstandigheden

Verkeerde banden bij verkeerde omstandigheden

Rijdt u bijvoorbeeld in de kou en in de sneeuw op zomerbanden? Dan zou u een stuk minder grip hebben. Dit kan gevaarlijke situaties geven bij het nemen van bochten en ook uw remweg zou veel langer worden.

Hetzelfde geldt voor winterbanden in de zomer. Winterbanden zijn gemaakt van een zachter rubber die bij warme temperaturen nog zachter wordt. Dit kan ervoor zorgen dat de auto gaat glijden in bochten en ook dat de remweg van uw auto stukken langer wordt. 

Versleten autobanden

Daarnaast kan het rijden op versleten banden of gladde banden ook gevaarlijke situaties opleveren. Als uw banden een profieldiepte hebben van 1,6 millimeter of minder is dit een APK afkeur. Maar eigenlijk adviseren wij om banden met minder dan 2 millimeter profiel al te vervangen.

Waarom is het rijden met versleten banden gevaarlijk? Oude, versleten banden hebben minder grip dan nieuwe banden. Daarnaast kunnen autobanden met een profieldiepte van minder dan 1,6 millimeter een stuk minder water afvoeren als u rijdt op een nat wegdek. Dit kan ervoor zorgen dat uw remweg een stuk langer wordt en de kans op aquaplaning een stuk groter wordt. 

De auto uitlijnen en de wielen laten balanceren

De auto uitlijnen en de wielen laten balanceren

Zit er ergens in één van de 4 wielen een onbalans? Dan is dit direct merkbaar tijdens het rijden. Bij onbalans in de één van de voorwielen merkt u het vaak aan trillingen in het stuur en dan vaak ook bij specifieke snelheden. Bij onbalans in één van de achterwielen, gaat de auto vaak trillen/ hobbelen.

Daarnaast kan een auto trekken aan het stuur tijdens het rijden of loopt de auto uit zichzelf wat naar rechts of naar links over de weg. Als dit het geval is, is de auto vaak niet goed uitgelijnd. Daarnaast zien wij bij een niet goed uitgelijnde auto ook vaak vreemde bandenslijtage. Bijvoorbeeld één band, aan de binnen of buitenkant versleten, terwijl de andere kant nog een goed profiel heeft.
 

Te lage bandenspanning

Rijdt u met een te lage bandenspanning? Dan kan dit verschillende gevaren met zich meebrengen. Het is belangrijk om regelmatig, bijvoorbeeld eens per twee maanden of voor een lange reis, uw bandenspanning te controleren om deze gevaren te minimaliseren.

Een aantal gevaren die een te lage bandenspanning met zich mee kan brengen:

  • Minder grip: Bij een te lage bandenspanning wordt het contactoppervlak van de band met de weg groter. Dit kan leiden tot verminderde grip en stabiliteit, vooral bij het maken van bochten, bij een nat wegdek of bij hogere snelheden. Daarnaast verhoogt een te lage bandenspanning het risico op aquaplaning.
     
  • Oververhitting van de banden: Autobanden met een te lage bandenspanning kunnen oververhit raken, vooral bij hoge snelheden. Dit kan leiden tot een klapband, wat natuurlijk extreem gevaarlijk kan zijn.
     
  • Langere remweg: Een te lage bandenspanning kan uw remafstand verlengen. Dit kan uiteraard een gevaarlijke situatie veroorzaken bij bijvoorbeeld een noodstop.
     
  • Verminderde stabiliteit: Dit is vooral van toepassing als bijvoorbeeld één van de vier autobanden een te lage bandenspanning heeft. Bij het maken van bijvoorbeeld een uitwijkmanoeuvre kan de auto sneller glijden/ in een slip raken en daardoor onbestuurbaar worden.


Naast de gevaren die een te lage bandenspanning met zich mee kan brengen slijten uw banden ook sneller en heeft u een hoger brandstofverbruik met een te lage bandenspanning.

Zorg dus altijd voor de juiste bandenspanning. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor uw portemonnee. 
 

Ruime keuze aan banden

Ruime keuze aan banden

Zomerbanden, winterbanden of all season banden? Wij bij autobedrijf Tjeerdsma leveren alle soorten en type banden. Wilt u een specifiek merk of een specifiek type autoband onder uw auto? Wij leveren banden van vrijwel alle merken en dus ook vrijwel alle type banden kunnen wij leveren.

Zijn de banden van uw auto aan vervanging toe? Dan hebben wij uiteraard altijd de juiste band direct leverbaar. Uiteraard weten onze monteurs exact welk merk en welk type band goed en geschikt is voor uw auto. 

Banden laten controleren?

Banden laten controleren?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen over banden en wielen, of misschien wilt u de spanning of de staat van uw banden laten controleren? Neem dan even contact met ons op of kom tijdens openingstijden gerust eens bij ons langs.

Vind uw nieuwe auto
Momenteel maarliefst 48 auto's op locatie!
Privé of zakelijk leasen?

Dit kan, eenvoudig via Tjeerdsma

Meer over leasen
Een greep uit ons huidige occasion aanbod
Volkswagen GOLF Cabriolet
Volkswagen GOLF Cabriolet
1.2 TSI BlueMotion
Bouwjaar 2011
KM-stand 178083 km 105 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 167,00
Opel Mokka
Opel Mokka
1.4 T Cosmo
Bouwjaar 2016
KM-stand 112654 km 141 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 280,00
Audi A3
Audi A3
Sportback 1.2 TFSI Attraction Advance
Bouwjaar 2013
KM-stand 131447 km 105 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 222,00