21
november

Waarom zijn autobanden zo belangrijk?

Rijdt u met uw auto, dan zijn uw banden het enige contact met het wegdek. Ook bepalen de autobanden voor een groot gedeelte hoe de auto zich gedraagt en hoe de auto presteert.

Hebben uw autobanden bijvoorbeeld niet de juiste spanning, dan kan dit enorm veel effect hebben op het rijgedrag, maar ook op de remweg. Of rijdt u met versleten banden op een nat wegdek dan heeft u veel meer kans om de controle te verliezen over het voertuig.

Het contactoppervlak is niet groter als een postkaart

Het contactoppervlak is niet groter als een postkaart

Het contactoppervlak van een gemiddelde autoband die direct contact heeft met het wegdek is niet groter dan een postkaart.

Dit kleine stukje autoband moet er dus voor zorgen dat uw auto zonder slippende weg kan rijden, dat als u de rem intrapt, de auto tot stilstand komt of als u tijdens het rijden aan het stuur draait, de auto de bocht omgaat.

U kunt begrijpen dat het enorm belangrijk is dat dit relatief kleine contactoppervlak zo optimaal mogelijk moet presteren. Dit betekent dus de juiste autoband voor de juiste weersomstandigheden, maar ook dat de band de juiste profieldiepte heeft en de juiste spanning moet hebben.

Rijd zuiniger met de juiste banden en spanning

Iedere autoband verliest spanning, vaak heel geleidelijk. Daarnaast kan het zijn dat de ene autoband meer lucht verliest dan de andere. Hebben de banden onder uw auto een verschillende spanning? Dan kan dit gevaarlijke situaties opleveren, omdat uw auto dan onverwacht kan reageren in bijvoorbeeld een bocht of op hogere snelheid.

Daarnaast verbruikt uw auto meer brandstof als deze op te zachte banden rijdt. Het rijden met de juiste bandenspanning is dus niet alleen veiliger, maar ook goed voor uw portemonnee!
 

Iedere twee maanden de autobanden oppompen

Iedere twee maanden de autobanden oppompen

Ons advies is om iedere twee maanden de banden van de auto op te pompen. Of de auto in deze twee maanden nu regelmatig gebruikt is of dat een auto twee maanden heeft stil gestaan. Na twee maanden hebben vrijwel alle autobanden lucht verloren en is het slim om de banden weer op de juiste spanning te brengen.

Heeft uw auto een reservewiel? Dan is het ook aan te raden om zo nu en dan ook de bandenspanning van uw reservewiel te controleren.

Wordt het kouder, kies voor winter of all-season banden

Wanneer de temperaturen beginnen te dalen, is het moment aangebroken om na te denken over welk type banden het meest geschikt is om je veilig op de weg te houden. De keuze tussen winter- en all-season banden kan een aanzienlijk verschil maken als het om verkeersveiligheid gaat.

Winterbanden zijn speciaal ontworpen om te presteren bij koude temperaturen, met verbeterde grip en remprestaties op gladde en besneeuwde wegen. Ze helpen de controle over je voertuig te behouden en verminderen het risico op glijpartijen en ongevallen.

Aan de andere kant bieden all-season banden een veelzijdige oplossing het hele jaar door, zij het met enigszins beperkte prestaties in extreme winterse omstandigheden. Het maken van de juiste bandenkeuze is een belangrijke stap om jezelf, je passagiers en andere weggebruikers veilig te houden als de temperatuur daalt. 

Veilig onderweg met de juiste autobanden

Veilig onderweg met de juiste autobanden

Kort samengevat: Om veilig onderweg te zijn met de auto is de juiste autoband met de juiste spanning van essentieel belang.

De juiste banden met de juiste bandenspanning zorgen voor optimale grip en stabiliteit, vooral in wisselende weersomstandigheden. Winterbanden bieden extra veiligheid en controle in koude en besneeuwde omstandigheden, terwijl all-season banden een goede keuze zijn voor gematigde klimaten.

Heeft u vragen over dit artikel, heeft u vragen over de banden van uw auto of wat de beste bandenkeuze is voor uw auto? Dan staan wij van Autobedrijf Tjeerdsma natuurlijk voor u klaar. Neem gerust even contact met ons op.

Vind uw nieuwe auto
Momenteel maarliefst 45 auto's op locatie!
Privé of zakelijk leasen?

Dit kan, eenvoudig via Tjeerdsma

Meer over leasen
Een greep uit ons huidige occasion aanbod
Volkswagen Caddy
Volkswagen Caddy
2.0 TDI L1H1 BMT
Bouwjaar 2018
KM-stand 150509 km 150 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 377,00
Volkswagen Tiguan
Volkswagen Tiguan
1.5 TSI ACT Comfortline Business
Bouwjaar 2020
KM-stand 42244 km 150 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 572,00
Peugeot 208
Peugeot 208
1.2 PureTech Allure
Bouwjaar 2020
KM-stand 26646 km 101 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 377,00