16
mei

5 Leuke autoweetjes

Wij horen ze best vaak, leuke grappige of juist heel praktische autoweetjes! Handig om te weten of leuk om tijdens een verjaardag, bij je collega’s of in de voetbalkantine te delen.

Wist u bijvoorbeeld dat één van de eerste elektrisch aangedreven ‘auto's’ rond het jaar 1835 is uitgevonden in Groningen? Hoogleraar Sibrandus Stratingh bouwde in een schuur een driewielig voertuig van ongeveer 3 kilo. Dit voertuig kon met een volle accu 20 minuten rijden. Het was nog geen voertuig dat mensen zou kunnen vervoeren, het maximale laadgewicht was slechts een halve kilo. 

1. Zit de tankdop rechts of links?

1. Zit de tankdop rechts of links?

Heeft u een auto gehuurd of heeft u een nieuwe auto en moet er getankt worden? Wist u dat u op het dashboard kunt zien aan welke kant de tankdop zit? Bij de brandstofmeter op uw dashboard staat vaak een pijltje bij het symbool van een benzinepomp, deze wijst naar de kant van waar de tankdop zich bevindt. Staat er geen pijltje, dan zit de tankdop vrijwel altijd aan dezelfde kant als waar de tankslang van het benzinepomp symbool afgebeeld is.

2. Een auto staat gemiddeld meer dan 95% van zijn leven stil

We hebben het al eens eerder benoemd in een van onze social media berichten. Maar wist u dat een gemiddelde auto maar liefst meer dan 95% van zijn leven stil staat?!

Uit onderzoek is gebleken dat mensen gemiddeld gemiddeld zo’n 29,76 uur per maand in hun auto rijden. Dat is dus per jaar 357,2 uur. Een normaal jaar (dus geen schrikkeljaar) heeft 8760 uur. Halen wij hier de 357,2 uur vanaf, betekent dit dat een auto gemiddeld 8402,8 uur per jaar stil staat?!

Dat betekent dus dat een auto gemiddeld 95,75% van zijn leven niet gebruikt wordt!

3. De driepuntsgordel

3. De driepuntsgordel

Wist u dat de driepuntsgordel zoals wij deze in vrijwel iedere moderne auto kennen, uitgevonden is door Volvo?

In 1959 heeft Volvo ingenieur Nils Bohlin de driepunts veiligheidsgordel uitgevonden. De uitvinding van deze driepuntsgordel heeft volgens Volvo sinds de jaren ‘60 van de vorige eeuw meer levens gered dan welke technische toepassing dan ook.

En het mooiste van het verhaal; Volvo heeft direct na het uitvinden van de driepuntsgordel een open patent aangevraagd. Op deze manier konden alle autofabrikanten wereldwijd de driepunts veiligheidsgordel toepassen in al hun auto’s.

Volvo zag direct in hoeveel levens deze uitvinding zou kunnen gaan redden en heeft daarom de veiligheid voor de automobilisten verkozen boven het financiële belang. 

4. De eerste auto die te koop was

Wist u dat de eerste auto met verbrandingsmotor die te koop was een Mercedes-Benz was? In 1986 onthulde Carl Benz zijn Patent-Motorwagen, de eerste automobiel ter wereld.

Dit was geen paardloze koets waar in die tijd nog wel mee geëxperimenteerd werd. De Patent-Motorwagen was vanaf het eerste moment ontwikkeld als echte auto met drie wielen. En het was ook geen experimenteel voertuig. Deze Patent-Motorwagen kon ‘gewoon’ besteld worden en kostte destijds zo ongeveer omgerekend naar euro’s een €900,-

5. Is diesel zwaarder dan benzine?

5. Is diesel zwaarder dan benzine?

Ja, diesel is zwaarder dan benzine. Eén liter diesel weegt 0,87 kilogram. Een liter benzine weegt slechts 0,74 kilogram. De reden is omdat de energiedichtheid van diesel hoger ligt dan de energiedichtheid van benzine.

En wist u dat dieselmotoren tot maar liefst 40% efficiënter kunnen zijn dan benzinemotoren? Dit omdat er minder energieverlies is door onder andere wrijving.

En wist u dat het diesel principe al in 1893 is uitgevonden door Rudolf Diesel? En dat de eerste dieselauto ter wereld ook een Mercedes-Benz was? De Mercedes 260 D was de eerste dieselauto ter wereld en kwam in 1936 op de markt.

Zelf leuke autoweetjes?

Heeft u zelf nou nog leuke autoweetjes? Dan horen wij deze uiteraard graag! Stuur ze door naar verkoop@autobedrijftjeerdsma.nl. Hebben wij genoeg leuke, nieuwe weetjes ontvangen? Dan gaan wij deze ook zeker weer delen!

Vind uw nieuwe auto
Momenteel maarliefst 45 auto's op locatie!
Privé of zakelijk leasen?

Dit kan, eenvoudig via Tjeerdsma

Meer over leasen
Een greep uit ons huidige occasion aanbod
Volkswagen Caddy
Volkswagen Caddy
2.0 TDI L1H1 BMT
Bouwjaar 2018
KM-stand 150509 km 150 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 377,00
Volkswagen Tiguan
Volkswagen Tiguan
1.5 TSI ACT Comfortline Business
Bouwjaar 2020
KM-stand 42244 km 150 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 572,00
Peugeot 208
Peugeot 208
1.2 PureTech Allure
Bouwjaar 2020
KM-stand 26646 km 101 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 377,00