14
december

Met de auto op wintersport

De meeste wintersporters vertrekken met eigen vervoer naar hun wintersportbestemming. Met eigen auto naar de wintersport heeft veel voordelen. Zo kunt u zelf bepalen wanneer u vertrekt, redelijk eenvoudig alle benodigde bagage meenemen en daarnaast liggen veel skigebieden in gebieden die met de auto simpelweg het eenvoudigste bereikbaar zijn. 

Bent u van plan dit wintersportseizoen ook met de auto op wintersport te gaan? Dan vindt u op deze pagina een aantal praktische en handige tips!

Accu chek voor de wintersport
Accu chek voor de wintersport

Naast de zaken die specifiek in orde moeten zijn als u met de auto op wintersport wilt gaan, is natuurlijk de basis het belangrijkste. Deze basis is naar ons inziens zorgen dat de auto 100% in orde is voor een goede en zware reis. Zwaar omdat de auto in zwaardere, koude weersomstandigheden moet presteren.

De zwakste schakel bij auto die mee gaat op wintersport is de accu. De capaciteit en dan vooral de startcapaciteit van een autoaccu, liggen bij koude temperaturen een stuk lager dan bij warme temperaturen. Om een voorbeeld te geven; bij temperaturen rond de nul graden heeft de accu nog maar een startcapaciteit van +/- 60 tot 65 %. Maar bij temperaturen ver onder het nulpunt, bijvoorbeeld temperaturen tussen de -15 en -20 graden heeft een accu nog maar een startcapaciteit van +/- 40%.

Is de accu in uw auto in orde en heeft de accu bij normale omstandigheden zijn volledige capaciteit? Dan is dit uiteraard geen probleem. Maar is de accu van uw auto niet 100% meer en de capaciteit bij normale omstandigheden bijvoorbeeld maar 60%? Dan is het aan te raden om voor vertrek naar de de wintersport de accu te vervangen.

Wilt u een Accu chek voor de wintersport laten uitvoeren? Neem dan gerust even contact met ons op om een afspraak in te plannen.

Wintercheck auto
Wintercheck auto

Naast de bovengenoemde accu chek is het aan te raden om een totale wintercheck te laten uitvoeren. Bij een wintercheck wordt de auto volledig nagelopen of de auto er klaar voor is om u door de winterse omstandigheden veilig en vertrouwd van A naar B te brengen.

Zaken die tijdens een wintercheck worden gecontroleerd zijn onder andere de verlichting, ruitenwissers, ruitenwisservloeistof, ruitenwisserbladen, wielen, banden, ophanging, uitlaat, remvloeistof, oliepeil, accu en een algemene controle in het motorruim.

Met de auto op wintersport? Denk aan de winterbanden

Gaat u met de auto op wintersport, zorg dan dat uw auto op een set goede, degelijke winterbanden staat en dat deze winterbanden nog voldoende profiel hebben. De minimale, geadviseerde profieldiepte van een winterband is 4 mm.

Wat soms wat verwarring geeft, is dat de wettelijke minimale profieldiepte van een autoband waarmee u op de openbare weg rijdt 1,6 mm is. Heeft u dus een set winterbanden met een profieldiepte minder als 4 mm maar meer dan de 1,6 mm die wettelijk verplicht is? Dan heeft u een winterband waarmee u gewoon kan en mag rijden op de openbare weg maar zou de winterband bij een besneeuwd wegdek niet de veiligheid geven die u van de winterband mag verwachten.

Dus: Zomerbanden met een profiel onder de 1,6 mm vervangen en vervang uw winterbanden met een profiel onder de 4 mm.

Naast dat een winterband veiliger is bij winterse omstandigheden, is een winterband in verschillende landen ook verplicht. 

Daarnaast is het in landen, zoals Duitsland, verplicht dat de auto waarin gereden wordt geschikt is voor de weersomstandigheden waarin gereden wordt. Wordt er bijvoorbeeld gestrooid, zijn de wegen vies? Dan is het verplicht dat u de juiste ruitenwisservloeistof in de auto heeft zitten en dat de ruitenwissers van de auto goed en degelijk functioneren.

Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen

Gaat u met de auto op wintersport, zorg dan dat u een set sneeuwkettingen bij u heeft, welke uiteraard geschikt zijn voor uw auto, voor uw winterwielen. Naast dat sneeuwkettingen extra grip en dus ook extra veiligheid geven over zwaar besneeuwde wegen zijn sneeuwkettingen in sommige landen, tijdens bepaalde situaties verplicht. Waar de sneeuwkettingen verplicht zijn, is doorgaans duidelijk door middel van borden langs de weg aangegeven.

Ons advies is om voordat u op wintersport gaat de sneeuwkettingen in Nederland al even gaat testen. Testen met het omleggen en direct controleren of de sneeuwkettingen goed en veilig om uw winterwielen liggen. U kunt beter in een droge, minder koude omgeving even oefenen dan in een koude, besneeuwde omgeving onderweg naar uw wintersport locatie.

Vignet, tol, milieusticker, veiligheidsvesten en alcoholtester
Vignet, tol, milieusticker, veiligheidsvesten en alcoholtester

Naast dat de auto helemaal klaar moet zijn en aan een aantal voorwaarden moet voldoen (zoals de winterbanden), gelden er in wintersportlanden nog een aantal wetten waaraan u moet denken voordat u met de auto op wintersport gaat. Overigens gelden deze zaken niet alleen voor wintersport, maar ook als u in de zomermaanden naar deze landen zou gaan.

Milieusticker: Onder andere Duitsland heeft verschillende milieuzones ingesteld. Vooral de oudere auto’s, de oudere diesels, mogen hier niet meer komen. Rijdt u zo’n milieuzone is, dan is het verplicht om een milieusticker (een Umweltplakette) op de voorruit van de auto te hebben. Heeft u geen Umweltplakette? Vraag deze dan voor vertrek aan. Dit kan eenvoudig online, via verschillende aanbieders.

Vignet: Gaat u naar of reist u door Zwitserland? Dan heeft u een vignet nodig. Maar ook in Oostenrijk is een vignet nodig als uw reis over zogenaamde A en S wegen gaat. Gaat u naar of reist u door Oostenrijk en of Zwitserland? Zorg dan dat u het juiste Vignet heeft. Ook deze zijn eenvoudig online aan te vragen, bijvoorbeeld via de website van de ANWB.

Tol: Ligt uw wintersport gebied in Italië of in Frankrijk? In beide landen liggen verschillende tolwegen. Nu is bij de meeste tolpoorten eenvoudig via bankpas, creditcard en zelfs vaak contant te betalen, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Zorg dat uw creditcard, bankpas en/ of contacten binnen handbereik ligt.

Veiligheidsvesten: Iets wat in veel landen ook verplicht is, zijn veiligheidsvesten. Voor iedere inzittende van de auto moet een veiligheidsvest, grijpklaar aanwezig zijn. Mocht het voorkomen dat u pech onderweg krijgt, dan moet iedere bestuurder uit de auto een veiligheidsvest aan hebben.

Overigens is het in verschillende landen ook verplicht om een verbandtrommel met de juiste inhoud in de auto te hebben. Lees voor vertrek even goed na welke zaken verplicht zijn in welke landen.

Alcoholtester: Gaat u met de auto op wintersport naar Frankrijk? Dan is het aan te raden om een alcoholtester mee te nemen. Tot 2020 was het in Frankrijk verplicht om een eigen alcoholtester in de auto te hebben. Dit is gewijzigd, het is niet meer verplicht. Maar het wordt nog wel aangeraden om er minimaal één op voorraad te hebben. 

Ook deze alcoholtesters zijn eenvoudig, voor een paar euro online te bestellen.

Vragen of een afspraak inplannen?
Vragen of een afspraak inplannen?

Met de auto op wintersport en wilt u voor de zekerheid de auto even helemaal laten nalopen? Zit de accu al een aantal jaar in de auto en wilt u voor de zekerheid een accu chek laten uitvoeren of gaat u met de auto op wintersport en wilt u een set, goede nieuwe winterbanden laten monteren?

Neem dan gerust even contact met ons op.
Vind uw nieuwe auto
Momenteel maarliefst 49 auto's op locatie!
Privé of zakelijk leasen?

Dit kan, eenvoudig via Tjeerdsma

Meer over leasen
Een greep uit ons huidige occasion aanbod
Mercedes-Benz A-Klasse
Mercedes-Benz A-Klasse
250 e
Bouwjaar 2021
KM-stand 44975 km 0 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 629,00
Volkswagen Golf
Volkswagen Golf
2.0 TDI GTD
Bouwjaar 2015
KM-stand 174506 km 184 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 329,00
Audi A1
Audi A1
Sportback 1.4 TFSI Ambition Pro Line
Bouwjaar 2012
KM-stand 113625 km 122 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 290,00