15
juni

Koelvloeistof controleren en het oliepeil controleren

Wilt u de kans op dure reparaties verkleinen? En wilt u de kans van pech tijdens een lange autorit tot een minimum beperken? Controleer dan regelmatig de belangrijkste vloeistoffen die in uw auto zitten.

Voor de duidelijkheid, de kans op een dure reparatie en ook de kans van pech onderweg, zal altijd blijven bestaan. Maar, dat neemt niet weg dat wij zeer regelmatig dure reparaties moeten uitvoeren, die voorkomen hadden kunnen worden als de vloeistoffen eerder gecontroleerd zouden zijn.

In dit artikel leggen wij u uit, hoe u zelf een aantal vloeistoffen van uw auto eenvoudig, in slechts een aantal minuten zelf kunt controleren. 

Koelvloeistof controleren
Koelvloeistof controleren

Controleer regelmatig of er nog voldoende koelvloeistof in de auto zit. Geadviseerd wordt om dit minimaal eens per maand te doen.

Als u de koelvloeistof wilt controleren, kunt u er het beste voor zorgen dat de auto waterpas staat én dat de motor van de auto koud/ afgekoeld is. Uiteraard opent u eerst de motorkap. Onder de motorkap vindt u een reservoir met een draaidop. Op het reservoir of op de draaiknop staat vrijwel altijd een gevaar teken (driehoek) of uitroepteken.

Het koelvloeistofreservoir is bij de meeste auto’s transparant. Op de zijkant staat van het reservoir staat een min (minimum hoeveelheid) en een max (maximum hoeveelheid) aangegeven. Zit de inhoud van koelvloeistofreservoir tussen de min en de max aanduiding? Dan zit er voldoende koelvloeistof in de auto. Zit er minder koelvloeistof in de auto dan het aangegeven min pijl? Dan moet u de koelvloeistof bijvullen.

Koelvloeistof bijvullen
Koelvloeistof bijvullen

Er worden verschillende soorten koelvloeistof gebruikt in auto’s. De verschillende koelvloeistoffen hebben verschillende kleuren. De kleur zegt overigens niets over de kwaliteit, maar wel over de samenstelling van de vloeistoffen.

Vandaag de dag is de rood/ roze koelvloeistof het meest voorkomende. In de oudere auto’s was dit vaak een blauwe koelvloeistof. Daarnaast wordt er bij verschillende autofabrikanten tegenwoordig ook groene of gele koelvloeistof gebruikt. Er is ook een transparante koelvloeistof beschikbaar, deze kan doorgaans gebruikt worden om de koelvloeistof bij te vullen.

Heeft u de koelvloeistof gecontroleerd en is het koelvloeistofpeil te laag? Dan kunt u dit zelf aanvullen met dezelfde kleur koelvloeistof welke nu al in het reservoir zit.

LET OP! Vul het reservoir nooit bij met een andere kleur koelvloeistof! Het is namelijk mogelijk dat er een chemische reactie plaats gaat vinden en dat de koelvloeistof hierdoor verdikt. Wat problemen kan geven in de thermostaat, in de pomp of in de radiator.
 

Oliepeil controleren
Oliepeil controleren

Controleer regelmatig het oliepeil van uw auto. Geadviseerd wordt om dit minimaal eens per maand te doen.

Als u het oliepeil wilt controleren, kunt u er het beste voor zorgen dat de auto waterpas staat én dat de motor van de auto koud/ afgekoeld is. Uiteraard opent u eerst de motorkap. Onder de motorkap vindt u een peilstok. Bij de meeste auto’s is het uiteinde van de peilstok een opvallende kleur gegeven, op deze manier ziet u de peilstok vaak direct wel zitten.

Bij de meeste auto’s is het uiteinde van de peilstok rood, geel, oranje of blauw. Ook is de peilstok zo vormgegeven dat u deze makkelijk uit het motorblok kunt trekken. Bijvoorbeeld met een haak, of een knop.

Wilt u de olie gaan peilen van uw auto, dan kunt u hier het beste een oude katoenen doek bij gebruiken. Open de motorkap, trek de peilstok uit de motor. Veeg de peilstok schoon met de katoenen doek, druk de peilstok helemaal terug in de motor en haal de peilstok er weer uit. Controleer aan de het onderste gedeelte van de peilstok hoeveel motorolie er nog in de auto zit.

Aan het onderste deel van de peilstok vind u vaak twee streepjes, het onderste streepje geeft aan hoeveel olie er minimaal in moet zetten, het bovenste streepje geeft aan hoeveel olie er maximaal in de auto mag zitten. Zit er olie aan de peilstok en zit dit tussen de min en de max? Dan zit er een juiste hoeveelheid motorolie in de auto.
 

Motorolie bijvullen
Motorolie bijvullen

Heeft u het oliepeil van uw auto gecontroleerd en is het oliepeil te laag? Dan is het belangrijk dat u dit bijvult. Let er wel op dat in vrijwel ieder type motor een andere motorolie hoort.

Moet de motorolie bijgevuld worden en weet u niet exact welke motorolie in uw moet? Raadpleeg hiervoor dan bijvoorbeeld het internet of haal uw auto bij een gespecialiseerde auto onderdelenzaak. Zowel via het internet als via de een gespecialiseerde auto onderdelen zaak kan op basis van uw kenteken, exact achterhaald worden welke olie in uw auto moet.

Heeft u de juiste olie? Draai dan de olievuldop los, en vul eerst +/- een halve liter olie bij. De olievuldop is overigens te herkennen aan het icoon met het oliekannetje of de tekst OIL.

Controleer dan nogmaals het oliepeil. Zit het oliepeil nog onder het midden van de min en de max? Dan kunt u er nog een halve liter olie bijvullen. Controleer ten alle tijden na het olie bijvullen het oliepeil of dit nu wel goed is.
 

BOVAG autobedrijf Tjeerdsma
BOVAG autobedrijf Tjeerdsma

Heeft u vragen over koelvloeistof, motorolie of andere auto gerelateerde zaken? Neem dan gerust eens contact op met autobedrijf Tjeerdsma. Wij zijn geopend van maandag tot en met zaterdag en staan u graag ter woord.

U kunt ons bereiken op telefoonnummer 0591 - 521 466.

Vind uw nieuwe auto
Momenteel maarliefst 48 auto's op locatie!
Privé of zakelijk leasen?

Dit kan, eenvoudig via Tjeerdsma

Meer over leasen
Een greep uit ons huidige occasion aanbod
Volkswagen GOLF Cabriolet
Volkswagen GOLF Cabriolet
1.2 TSI BlueMotion
Bouwjaar 2011
KM-stand 178083 km 105 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 167,00
Opel Mokka
Opel Mokka
1.4 T Cosmo
Bouwjaar 2016
KM-stand 112654 km 141 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 280,00
Audi A3
Audi A3
Sportback 1.2 TFSI Attraction Advance
Bouwjaar 2013
KM-stand 131447 km 105 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 222,00