11
januari

Storingsdiagnose en het uitlezen van de auto

Moderne auto’s zijn bijna rijdende computers te noemen. Iedere moderne auto zit vol met sensoren die constant alles meten en dit terugkoppelen aan de centrale computer in uw auto.

Denk bijvoorbeeld alleen al aan de meters op uw dashboard, de snelheidsmeter, toerenteller, temperatuurmeter en de brandstofmeter (of accumeter). Stuk voor stuk sensoren die de informatie doorgeven aan de centrale computer die het vervolgens weergeeft via de meters op uw dashboard.

De snelheidsmeter, toerenteller, temperatuurmeter en de benzinemeter zijn meters die u zelf goed kunt aflezen. U ziet precies hoe hard u rijdt, u ziet hoeveel toeren de motor maakt, u ziet hoeveel brandstof er nog in de auto zit en u ziet wat de temperatuur van de motor is.

Maar wat nu als er een probleem met de auto is? In veel gevallen komt hier dan wel een melding van op het dashboard maar u kunt niet exact zien wat het probleem met de auto is.

In deze gevallen moet uw auto aan de storingsdiagnose gekoppeld worden om de auto uit te lezen.

Storingsdiagnose auto
Storingsdiagnose auto

Krijgt u een storingsmelding op het dashboard? Dan is het belangrijk welke kleur de melding heeft.

De meeste storingsmeldingen worden weergegeven in de kleur oranje. Krijgt u een oranje storingsmelding op het dashboard? Dan kunt u prima uw reis vervolgen maar maak wel zo snel mogelijk een afspraak bij de garage om de auto uit te laten lezen om in beeld te krijgen wat het probleem is.

Rode storingsmelding op het dashboard?

Krijgt u een rode storingsmelding op het dashboard? Zorg dan dat de motor van uw auto zo snel mogelijk wordt stilgezet en de motor wordt uitgezet om verdere schade te voorkomen. Let op, komt er een rode storingsmelding tijdens het rijden op het dashboard? Zorg er dan natuurlijk voor dat u de auto op een veilige plaats neerzet voordat u de motor uitschakelt.

Storing uitlezen auto
Storingsdiagnose en het uitlezen van de auto
Storing uitlezen auto

Bij autobedrijf Tjeerdsma beschikken wij over de meest moderne uitleesapparatuur. Omdat Autobedrijf Tjeerdsma een onafhankelijk BOVAG autobedrijf is en wij ons niet specifiek richten op één automerk kunt u bij ons terecht voor uitlezen van alle merken en type auto’s.

Auto uitlezen
Auto uitlezen

Moet de auto uitgelezen worden dan gaat dit via OBD. OBD staat voor on board diagnostics. Er zijn twee OBD versies die gebruikt worden. Dat is OBD1 en OBD2.

Benzineauto's die geproduceerd zijn voor 2001 en dieselauto’s die geproduceerd zijn voor 2004 gebruiken vaak OBD1, alle moderne auto’s gebruiken OBD2. Maar welk systeem ook nodig is voor uw auto, bij Autobedrijf Tjeerdsma hebben wij beide systemen dus wij kunnen uw auto altijd uitlezen.
 

Waarom auto diagnose

Soms krijgen wij de vraag waarom de auto uitgelezen moet worden bij een reparatie. Bij het uitlezen van de computer van de auto kunnen onze monteurs direct alle storingen goed in beeld brengen. Heeft u een probleem met uw auto dan hoeven we dus niet op zoek naar het probleem omdat dit netjes wordt aangegeven door de computer.

Na het uitlezen weten we dus exact welk probleem of welke problemen het voertuig heeft en wat er gedaan moet worden om deze problemen te verhelpen.

Onze monteurs zijn dus veel minder lang bezig met het diagnosticeren van het probleem. Daarnaast kan het voorkomen dat een probleem een diepere oorzaak heeft. Door het vooraf uitvoeren van een auto diagnose voorkomt u verrassingen achteraf en weet u precies wat er mis is met de auto.

Auto uitlezen kosten
Auto uitlezen kosten

Heeft u een probleem met uw auto, brandt er een storingslampje en weet u niet wat er mis is? Dan is ons advies om ten alle tijde even een afspraak te maken om de auto uit te laten lezen.

Ook al hoeft de auto bij een oranje storingsmelding niet direct naar de garage, raden wij af om hier te lang mee door te rijden. Rijdt u te lang door met een dergelijke storingsmelding dan is de kans groot dat er iets achter weg komt en dat het probleem groter wordt.
 

Wilt u eerst weten wat het probleem is met de auto maar de auto niet direct laten repareren? Dan kunt u ook bij Autobedrijf Tjeerdsma langskomen om de auto alleen uit te laten lezen.

De kosten voor alleen het uitlezen zijn € 18,15

Wilt u de auto laten uitlezen? Maak dan wel even vooraf een afspraak. Dit kan eenvoudig online, maar natuurlijk ook tijdens openingstijden telefonisch.

Heeft u verder vragen over storingsdiagnose en het uitlezen van de auto? Neem dan gerust even contact met ons op.
 

Vind uw nieuwe auto
Momenteel maarliefst 49 auto's op locatie!
Privé of zakelijk leasen?

Dit kan, eenvoudig via Tjeerdsma

Meer over leasen
Een greep uit ons huidige occasion aanbod
Mercedes-Benz A-Klasse
Mercedes-Benz A-Klasse
250 e
Bouwjaar 2021
KM-stand 44975 km 0 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 0,00
Volkswagen Golf
Volkswagen Golf
2.0 TDI GTD
Bouwjaar 2015
KM-stand 174506 km 184 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 329,00
Audi A1
Audi A1
Sportback 1.4 TFSI Ambition Pro Line
Bouwjaar 2012
KM-stand 113625 km 122 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 290,00