15
mei

5 leuke autoweetjes deel 2

Een jaar geleden hebben wij een bericht geplaatst met 5 leuke autoweetjes. Toen, maar zelfs nu nog krijgen wij hier leuke reacties op. Mede daarom dachten wij, misschien is het wel leuk om deel 2 te maken. Dus bij deze; 5 leuke autoweetjes deel 2.

1. De eerste elektrische personenauto werd al gebouwd in 1888.

1. De eerste elektrische personenauto werd al gebouwd in 1888.

Tegenwoordig horen we veel over EV’s en de transitie van een verbrandingsmotor naar een elektromotor. Maar wist u dat de eerste elektrische personenauto al in 1888 over de wegen reed? 

De Duitser Andreas Flocken bouwde toen de Flocken Elektrowagen. In het begin van de 20ste eeuw waren elektrische auto’s zelfs populairder dan auto’s met een verbrandingsmotor.

2. Een gemiddelde auto bestaat uit 30.000 onderdelen

Als je ieder boutje, moertje, rubbertje en kunststof afdekkapje meerekent, bestaat een gemiddelde auto al snel uit ongeveer 30.000 onderdelen.

Het aantal onderdelen waaruit een auto bestaat, neemt vrijwel ieder jaar toe, omdat er steeds meer opties en snufjes op auto's komen. Denk maar aan automatisch dimmende buitenspiegels en buitenspiegels die automatisch inklappen bij het afsluiten en uitvouwen bij het openen van de auto.

Daarnaast is het gemiddelde aantal onderdelen ook behoorlijk gestegen na de komst van hybride voertuigen. Dit komt doordat een hybride auto een dubbele motor heeft, wat uiteraard veel extra onderdelen met zich meebrengt.
 

3. In de meeste landen zijn kentekenplaten wit van kleur. Waarom zijn onze Nederlandse kentekenplaten dan geel?

3. In de meeste landen zijn kentekenplaten wit van kleur. Waarom zijn onze Nederlandse kentekenplaten dan geel?

In Nederland hebben we sinds 1975 gele kentekenplaten. De reden dat we gele en geen witte platen hebben, is dat verschillende onderzoeken, uitgevoerd in opdracht van onze overheid, hebben uitgewezen dat reflecterend geel met zwarte letters het beste zichtbaar is in het donker. Daarnaast bleek uit dit onderzoek dat witte reflecterende kentekenplaten in het donker verblindend kunnen werken of overbelicht kunnen raken wanneer hier koplampen op schijnen.

Gele kentekenplaten zijn in het donker dus beter af te lezen en daarnaast ook veiliger omdat gele platen minder verblindend zijn.
 

4. Een auto gaat gemiddeld 19,2 jaar mee

Cijfers uit 2024 hebben we helaas niet, maar in 2019 was de gemiddelde leeftijd waarop een auto naar de sloop ging 19,2 jaar.

Eigenlijk zegt dit ook niet zo heel veel. Als een auto goed onderhouden wordt, op tijd zijn olieverversbeurten krijgt en alle serviceintervallen netjes volgen, kan een moderne auto zelfs nog langer meegaan.

Ook een hoge kilometerstand hoeft niet altijd veel te betekenen. Heeft een auto veel snelwegkilometers, laten we zeggen 200.000 plus, dan kan de algemene staat veel beter zijn dan die van een auto die de helft heeft gereden, maar altijd korte stukjes in de stad.

Kijk bij het kopen van een occasion dus niet alleen naar de kilometerstand, maar controleer ook altijd goed de onderhoudshistorie van de auto.

5. De cruise control is uitgevonden door een blinde Americaan

5. De cruise control is uitgevonden door een blinde Americaan

Een vreemd feitje: maar de cruise control is echt uitgevonden door een blinde man. De Amerikaanse technisch ingenieur Ralph Teetor bedacht in 1945 de cruise control.

Omdat Ralph Teetor blind was, kon hij natuurlijk zelf niet autorijden. Daarom werd hij door een chauffeur gehaald en gebracht. Tijdens deze ritten stoorde Ralph Teetor zich enorm aan het constante gasgeven en remmen van zijn chauffeur. Daarom bedacht hij een systeem waarmee een auto op constante snelheid kon blijven rijden, zonder dat de bestuurder constant moest remmen of gas bijgeven.

De uitvinding van Ralph Teetor werd in 1958 voor het eerst toegepast door autofabrikant Chrysler in het model Imperial. In deze Chrysler Imperial werd dit systeem overigens nog niet cruise control genoemd; Chrysler noemde dit systeem destijds ‘auto-pilot’.

Eigen Autoweetjes? Deel ze met ons!

Kent u zelf nog leuke autoweetjes? Wij horen ze uiteraard graag! Stuur uw weetjes naar verkoop@autobedrijftjeerdsma.nl. Zodra we genoeg interessante en nieuwe weetjes hebben verzameld, zullen we deze zeker delen in onze volgende editie! Dus aarzel niet en deel uw kennis met ons, zodat we samen de autowereld nog leuker kunnen maken.
 

Vind uw nieuwe auto
Momenteel maarliefst 50 auto's op locatie!
Privé of zakelijk leasen?

Dit kan, eenvoudig via Tjeerdsma

Meer over leasen
Een greep uit ons huidige occasion aanbod
Volkswagen T-Roc
Volkswagen T-Roc
2.0 TSI 4Motion Sport
Bouwjaar 2018
KM-stand 88321 km 190 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 0,00
Volkswagen Touran
Volkswagen Touran
1.4 TSI Highline 7p.
Bouwjaar 2013
KM-stand 96518 km 141 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 251,00
Volkswagen Crafter
Volkswagen Crafter
30 2.0 TDI L3H2
Bouwjaar 2018
KM-stand 106524 km 102 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 329,00