19
april

Hybride of elektrische auto kopen?

Wij merken dat steeds meer mensen duurzaam willen gaan rijden. Maar wat is dan de beste keuze, een hybride of een elektrische auto?

Wat de beste keuze is, is sterk afhankelijk van uw wensen. Gebruikt u uw auto doorgaans voor ritten niet langer dan 200 kilometer of hoeft de auto geen kar of caravan te trekken, dan kan elektrisch rijden grote voordelen voor u hebben. Maar bezit u bijvoorbeeld een caravan, rijdt u regelmatig ritten langer dan 200 kilometer? Dan kan een hybride de meer interessante keuze zijn.

Voordelen van een elektrische auto

Voordelen van een elektrische auto

Elektrisch rijden heeft een paar grote voordelen. Zo betaalt u tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting voor een volledig elektrische auto. Heeft u zonnepanelen op uw woning? Dan kunt u uw auto voor niets opladen! Ook is een volledig elektrische auto erg stil. Tijdens het rijden heeft u geen motorgeluid en dat geeft extra comfort. Daarnaast trekt een elektrische auto erg vlot op.

Als laatste punt; een elektrische auto is beter voor het milieu. Een elektrische auto stoot volgens verschillende berekeningen over zijn hele leven ongeveer 60% minder CO2 uit dan een normale brandstofauto.

Voordelen van een hybride auto

Het grote voordeel van een hybride auto is dat het twee voordelen samenbrengt. Het voordeel van elektrisch rijden, dit vooral voor de kleine ritten binnen de woonplaats. En het voordeel van de auto binnen enkele minuten voltanken en dan een actieradius hebben van een paar honderd kilometer.

Omdat een hybride auto de verbrandingsmotor kan combineren met de elektromotor kan een hybride auto ook een voordeel geven bij bijvoorbeeld het trekken van een zware caravan.

Het nadeel van een hybride ten opzichte van een volledig elektrische auto is wel dat de elektromotor vaak een beperkt vermogen heeft en dat de actieradius die volledig elektrisch gereden kan worden, vaak zeer beperkt is. 
 

Plug-in hybride of hybride

Plug-in hybride of hybride

Als u zich oriënteert op een hybride auto, dan zult u zien dat er twee soorten hybride auto’s zijn. 

Dit zijn de plug-in hybride en de hybride. Het verschil zit hem er in dat een plug-in hybride ook opgeladen kan worden door middel van een stekker. Een standaard hybride beschikt over een zelfopladend accupakket.

Of toch benzine of diesel?

Bent u op zoek naar een voor u nieuwe, gebruikte auto. Dan is er meer keuze dan alleen een hybride of volledig elektrische aandrijflijn. Het aanbod gebruikte dieselauto's en benzineauto's is ook enorm groot.

Benzine maar ook diesel hebben ook hun eigen voordelen. Een aantal feiten op een rij:

  • Een volledig elektrische auto is een stuk duurder in aanschaf vergelijken met een vergelijkbare benzine of diesel. 
  • De brandstofkosten van diesel liggen een stuk lager dan benzine, daarnaast rijdt een diesel veel meer kilometers op een liter brandstof.
  • De kosten voor onderhoud maar ook de brandstofkosten per gereden kilometer van een elektrische auto liggen lager dan bij een benzineauto. Helemaal als u zelf uw energie opwekt door bijvoorbeeld zonnepanelen.

Is niet alleen duurzaamheid maar ook het totale kostenplaatje een factor? Dan is het zeker aan te raden om alle voor- alle nadelen en alle kosten op een rijtje te zetten. 
 

Wat is nu de beste keuze?

Wat is nu de beste keuze?

Zoals eigenlijk hierboven al staat beschreven is de beste keuze per situatie, per gebruiker verschillend. 

Natuurlijk heeft elektrisch rijden heel erg veel voordelen maar rijdt u bijvoorbeeld heel erg veel kilometers en wekelijks grote afstanden dan kan zelf anno 2023 een diesel voor u de meest verstandige keuze zijn.
 

Bent u op zoek naar een jonge gebruikte auto en twijfelt u of dit een elektrische, een hybride, een benzine of een diesel moet worden? Wilt u weten wat voor u de beste keuze is en wilt u vervolgens ook weten welk merk auto, welk model en welke uitvoering het beste aansluit bij uw wensen?

Neem dan gerust eens contact op met Autobedrijf Tjeerdsma in Nieuw-Weerdinge. Wij hebben altijd een ruim aanbod jonge gebruikte auto’s op voorraad staan en staat de auto van uw dromen daar niet tussen? Dan kunt u ons ook altijd een zoekopdracht geven.

Vind uw nieuwe auto
Momenteel maarliefst 49 auto's op locatie!
Privé of zakelijk leasen?

Dit kan, eenvoudig via Tjeerdsma

Meer over leasen
Een greep uit ons huidige occasion aanbod
Mercedes-Benz A-Klasse
Mercedes-Benz A-Klasse
250 e
Bouwjaar 2021
KM-stand 44975 km 0 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 629,00
Volkswagen Golf
Volkswagen Golf
2.0 TDI GTD
Bouwjaar 2015
KM-stand 174506 km 184 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 329,00
Audi A1
Audi A1
Sportback 1.4 TFSI Ambition Pro Line
Bouwjaar 2012
KM-stand 113625 km 122 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 290,00