7
september

De auto goed schoonmaken

Is uw auto er aan toe om eens echt goed schoongemaakt te worden? Dus niet de auto alleen even snel wassen maar de buitenkant en ook de binnenkant van de auto compleet aanpakken.

Kunststof delen weer tot leven brengen, kleine krassen wegpoetsen en het interieur van de auto weer schoon, stofvrij en netjes krijgen. Onderstaand hebben wij verschillende tips om de auto goed schoon te maken.

De buitenkant wassen en poetsen
De buitenkant wassen en poetsen

Als u de auto met de hand wilt gaan wassen dan kunt u dit het beste doen bij op een speciale autowasplaats of wasbox. Bij het wassen van de auto komen er verschillende vervuilende stoffen vrij. Denk hierbij aan restjes olie, stofdelen van remschijven en natuurlijk de gebruikte autoshampoo. 

We willen natuurlijk liever niet dat deze vervuilende stoffen zo maar de put in lopen of de grond in trekken. Wist u dat één druppel olie tot wel 1000 liter grondwater kan vervuilen?

Gaat u de auto wassen, spoel dan altijd eerst het grove vuil van de auto af. Zorg dat het zand en grove vuil van de auto af is voordat u de auto verder met de hand gaat wassen. Het grove vuil en het zand kunnen namelijk krassen veroorzaken in de lak bij het verdere wassen van de auto. Gebruik overigens bij het met de hand wassen van de auto geen spons maar een microfiber doek. Zand en vuil kunnen zich in een spons eenvoudig ophopen. 
 

Auto wassen in de lengterichting
Auto wassen in de lengterichting

Bent u de auto met de hand aan het wassen, doe dit dan in de lengterichting. Draaiende bewegingen kunnen namelijk “swirls” in de lak veroorzaken. Swirls zijn cirkelvormige krassen in de lak van de auto, deze zijn vooral goed te zien in het zon of juist in het kunstlicht.

Bent u klaar met het wassen van de auto? Dan is het verstandig om de auto af te nemen/ droog te maken met een goede droogdoek/ drying towel. Een dergelijke droogdoek is een microvezeldoek die wel tot vier keer zijn eigen gewicht in water op kan nemen. Maakt u de auto droog na het wassen dan voorkomt dit lelijke opdroog vlekken.

Zelf de auto poetsen
Zelf de auto poetsen

Na het wassen kunt u er voor kiezen om de auto te poetsen. Na het wassen is de auto natuurlijk wel schoon, maar vuil en viezigheid wat in de lak van uw auto getrokken is, wordt met wassen alleen niet verwijderd. Hiervoor kan een zogenaamde autolak cleaner gebruikt worden.

Let er wel op dat een cleaner een polijstmiddel is. Bij het gebruik van een autolak cleaner wordt er als het ware een heel klein laagje van de lak van de auto gepoetst zodat doffe lak weer helemaal tot leven komt en weer begint te glimmen.

Wilt u de auto zelf gaan poetsen met een autolak cleaner? Laat u dan goed informeren welke autolak cleaner het beste is voor uw auto en houd er ook rekening mee dat er speciale cleaners zijn voor de kunstof delen van uw auto.

Bent u klaar met het poetsen van uw auto dan is het slim om na die tijd een lakbescherming of ook wel een lak coating aan te brengen. Met een dergelijke coating is de kans kleiner dat het hardnekkige vuil hecht aan de autolak.
 

De binnenkant van de auto goed reinigen
De binnenkant van de auto goed reinigen

Naast de buitenkant van de auto, is het ook goed om de binnenkant van de auto zo nu en dan echt goed te reinigen. Ook hiervoor hebben we een paar handige tips verzameld.

Wilt u de binnenkant van de auto gaan reinigen dan is ons advies om eerst even met een licht vochtige microvezel of katoenen doek over het dashboard, de deurpanelen, het middenconsole, stuur en armsteun van de auto te gaan. Dit omdat hier vaak veel stof, vuil etc. op zit. Gaat u eerst stofzuigen en dan dit afnemen, dan heeft u kans dat u na het afnemen nog een keer moet stofzuigen.

Na het afstoffen kunt u de auto gaan stofzuigen, dit kan met de normale stofzuiger, de stofzuiger die u ook in huis gebruikt. Gebruikt bij het stofzuigen een harde borstel om de vloerbekleding en de matten te borstelen, houd tijdens het borstelen de stofzuiger mond dicht bij de harde borstel. Zo veegt u het zand, de stof en het vuil los en wordt dit direct opgezogen.

Dashboard schoonmaken
Dashboard schoonmaken

Bent u klaar met het stofzuigen, pak dan een licht vochtige katoenen- of microvezeldoek on het dashboard schoon te maken. Het makkelijkste is eigenlijk een emmer met lauw/ warm water en in dit water een klein scheutje reinigingsmiddel. Dit reinigingsmiddel kan trouwens een simpele allesreiniger zijn. Er zijn verschillende dashboard reinigers op de markt, deze zijn ook goed om te gebruiken. 

Gebruik liever geen cockpit spray of iets dergelijks. Dit geeft een onnatuurlijke glas en kan zelfs gevaarlijk zijn als dit gladde spul op het stuur van uw auto of op de pedalen van de auto komt. Voor het stofvrij en schoonmaken van de naden, kieren en luchtroosters in het dashboard kunt u het beste een (nieuwe) schilderskwast gebruiken. 

Kom naar onze wasstraat in Nieuw-Weerdinge
Kom naar onze wasstraat in Nieuw-Weerdinge

Staat de auto nu vies voor de deur, maar heeft u geen zin om deze uitgebreid met de hand te wassen? Kom dan naar onze wasstraat in Nieuw Weerdinge!
 

Onze autowasstraat is uitgerust met een nieuwe Wash-tec roll-over. Dit systeem  is speciaal ontworpen om personenauto’s maar ook kleine bestelwagens op een super hoog niveau te wassen. Komt u de auto bij ons wassen bij onze autowasstraat in Nieuw-Weerdinge? Dan kunt u kunt kiezen uit maar liefst 5 verschillende wasprogramma's.

Wilt u uw auto komen wassen? Dan is een afspraak maken niet nodig. Kom tijdens openingstijden naar Tjeerdsma in Nieuw-Weerdinge en meld u binnen bij onze receptie. Lijkt het u overigens lastig om uw auto zelf te wassen, dan is er altijd iemand aanwezig om u te helpen. Graag tot ziens bij Autobedrijf Tjeerdsma.

Vind uw nieuwe auto
Momenteel maarliefst 45 auto's op locatie!
Privé of zakelijk leasen?

Dit kan, eenvoudig via Tjeerdsma

Meer over leasen
Een greep uit ons huidige occasion aanbod
Volkswagen Caddy
Volkswagen Caddy
2.0 TDI L1H1 BMT
Bouwjaar 2018
KM-stand 150509 km 150 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 377,00
Volkswagen Tiguan
Volkswagen Tiguan
1.5 TSI ACT Comfortline Business
Bouwjaar 2020
KM-stand 42244 km 150 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 572,00
Peugeot 208
Peugeot 208
1.2 PureTech Allure
Bouwjaar 2020
KM-stand 26646 km 101 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 377,00